Ұн-нан мен басқа да пісірілген өнімдерді дайындаудағы негізгі ингредиенттердің бірі. Ұнның көптеген түрлері бар, олардың әрқайсысының өзіндік ерекшеліктері мен қолданылуы бар. Ұнның осындай түрлерінің бірі — «наубайхана»сортының ұны.
«Наубайхана» ұны-бұл жоғары сапалы бидай дәнінен жасалған ұн. Ол дәнді кебектен және басқа қоспалардан тазарту, содан кейін дәндерді ұн күйіне дейін ұнтақтау арқылы алынады. Ұнның бұл түрі басқа түрлерден ерекшеленеді, өйткені оның ылғалдандыру қабілеті жоғарылайды, бұл пісірудің жақсы таралуын және ауасын қамтамасыз етеді.
«Наубайхана» сортының ұны негізінен нан, тоқаш, тоқаш, пирог, печенье және басқа да кондитерлік өнімдерді дайындау үшін қолданылады. Бұл жақсы көтерілген және жұмсақ қамырды алуға мүмкіндік береді, сонымен қатар кондитерлік өнімдерде жеткілікті ауа мен көлем береді.
«Наубайхана» сортының ұнының ерекшелігі-оның құрамында глютеннің көп мөлшері. Глютен-бидай дәнінде кездесетін және сумен әрекеттескенде гельдік орта түзетін қасиеті бар ақуыз компоненті. Осы қасиеттің арқасында жоғары глютенді ұннан жасалған кондитерлік өнімдер серпімді және жұмсақ болады.
Нан пісіретін ұнның тағы бір артықшылығы-оның ұзақ сақтау мерзімі. Құрамында глютеннің көп мөлшері мен мол ылғалдануының арқасында бұл сорттың ұны тез қатып қалуға бейім емес және өзінің қасиеттерін ұзақ уақыт сақтайды.
Қорытындылай келе, «наубайхана» сортының ұны сапалы, жұмсақ және әуе пісіруді қалайтындар үшін тамаша таңдау деп айтуға болады. Оның ылғалдандыру қабілеті жоғарылайды, құрамында глютен көп және ұзақ сақтау мерзімі бар, бұл оны кәсіби наубайшылар мен үйде пісіруді ұнататындар үшін ерекше тартымды етеді. Нан пісіру сортының ұнын таңдағанда, нан мен басқа да кондитерлік өнімдерді дайындауда ең жақсы нәтижеге кепілдік беру үшін оның сапасы мен шығу тегіне назар аудару керек.