Ұнды сақтау бойынша соңғы зерттеулер: инновациялар мен ұсыныстар

Ұн әлемнің көптеген елдеріндегі негізгі тағамдардың бірі болып табылады және оны дұрыс сақтау халық үшін сапалы азық-түлікпен қамтамасыз етуде маңызды рөл атқарады. Соңғы жылдары ғалымдар ұнды сақтау мәселелерін белсенді түрде зерттеп, оның қасиеттері мен сақтау ұзақтығын сақтаудың ең тиімді әдістерін анықтады. Бұл мақалада біз осы саладағы соңғы зерттеулерді қарастырамыз және ұнды үйде және өнеркәсіптік деңгейде сақтау бойынша ұсыныстарды ұсынамыз.

Ұн қаптамасын жақсарту

Соңғы зерттеулер ұнды сақтауға арналған дәстүрлі қағаз сөмкелер ылғал мен ауаның өтуіне мүмкіндік беретінін көрсетті, бұл өнімнің бұзылуына және микроорганизмдердің дамуына ықпал етеді. Ғылыми әзірлемелер ылғал мен оттегіден жақсы қорғауды қамтамасыз ететін герметикалық пластикалық контейнерлер немесе көп қабатты пленка материалдары сияқты жақсартылған орау түрлерін пайдалануды ұсынады.

Бақыланатын сақтау атмосферасы

Кейбір зерттеулер ұн үшін бақыланатын сақтау атмосферасы (CA) әдісін қолдануды ұсынды. Бұл әдіс қаптамадағы оттегі мен көмірқышқыл газының құрамын реттеуден тұрады, бұл микроорганизмдердің тотығуы мен дамуын бәсеңдетуге мүмкіндік береді. Мұндай әдістер жемістер мен көкөністерді сақтау үшін сәтті қолданылды және қазір ұнға қатысты қолдану үшін зерттелуде.

Температураны сақтау режимі

Ұнды сақтау үшін дұрыс температура режимі маңызды, өйткені жоғары температура майлардың тотығуын және микроорганизмдердің көбеюін тездетуі мүмкін. Соңғы зерттеулер оның қасиеттерін оңтайлы сақтауды қамтамасыз ету үшін ұнды шамамен 15-20 °C температурада сақтауды ұсынады. Ұнды тоңазытқышта 6 айға дейін, ал мұздатқышта бір жылға дейін сақтауға болады.

Ылғалдылықты басқару

Ылғалдылықтың оңтайлы деңгейін сақтау ұнды сақтаудың негізгі факторы болып табылады. Зерттеулер көрсеткендей, микроорганизмдердің дамуын болдырмау және оның қасиеттерінің сақталуын қамтамасыз ету үшін ұнды салыстырмалы ылғалдылықта шамамен 60-65% сақтау керек. Ұнның сумен немесе бумен жанасуын болдырмау да маңызды.

Қорытынды

Ұнды сақтаудағы соңғы зерттеулер сақтау процестерін оңтайландыру және өнім сапасын қамтамасыз ету үшін жаңа перспективалар ашады. Ұнның қасиеттерін барынша тиімді сақтау және азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін осы саладағы жаңа ғылыми әзірлемелер мен инновацияларды қадағалау маңызды. Ұнды сақтау бойынша ұсыныстарды қолдану оның сапасын үйде және өнеркәсіптік деңгейде сақтауға мүмкіндік береді, бұл өз кезегінде тұтынушылардың қанағаттануын арттырады және өнімнің бүлінуінен болатын шығындарды азайтады.

Ұн және тамақ өнеркәсібі бойынша 10 халықаралық журнал:

Тамақ химиясы: https://www.sciencedirect.com/journal/food-chemistry

Дәнді дақылдар туралы ғылым журналы: https://www.sciencedirect.com/journal/journal-of-cereal-science

LWT-азық-түлік саласындағы ғылым және технология: https://www.sciencedirect.com/journal/lwt

Азық-түлік және ауыл шаруашылығы туралы Ғылыми журнал: https://onlinelibrary .wiley.com/journal/10970010

Food Research International: https://www.sciencedirect.com/journal/food-research-international

Азық-түлік саласындағы еуропалық зерттеулер мен технологиялар: https://link.springer.com/journal/217

Азық-түлікті бақылау: https://www.sciencedirect.com/journal/food-control

Тамақ өнімдерін өндіру және биоөңдеу технологиясы: https://link.springer.com/journal/11947

Азық-түлік инженериясы журналы: https://www.sciencedirect.com/journal/journal-of-food-engineering

Тағамдық гидроколлоидтар: https://www.sciencedirect.com/journal/food-hydrocolloids

Leave a Comment

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Scroll to Top
× Я, Дима, чем могу помочь?