Диірмендер-Астықты ұнға айналдыру үшін қолданылатын ең көне құрылғылардың бірі. Олардың тарихы біздің дәуірімізге дейін басталады және ауыл шаруашылығының дамуымен және алғашқы қоныстардың пайда болуымен байланысты.
Алғашқы диірмендер қолмен жұмыс істеді және екі тас дискіден тұрды. Астық олардың арасына қойылып, ағаш тұтқаны пайдаланып қолмен ұнтақталды. Бұл дизайн өте көп уақытты қажет ететін және баяу болды, сондықтан ежелгі уақытта диірмендер өте сирек кездесетін.
Орта ғасырларда су дөңгелектері мен жел диірмендерінің пайда болуымен диірмендер кең таралды. Су диірмендері Астықты ұнтақтау үшін айналуды біліктер мен берілістерге аударатын үлкен дөңгелектерді қозғау үшін су ағынын пайдаланды. Жел диірмендері, керісінше, қалақтардың айналуын жүргізу үшін жел энергиясын пайдаланды және бұл айналуды Астықты ұнтақтау механизмдеріне ауыстырды.
Су диірмендері алғаш рет Қытай мен Үндістанда б.з. III-IV ғасырларда пайда болды. содан кейін бұл идея бүкіл Еуропаға таралды, онда диірмендер ауыл шаруашылығының ажырамас бөлігіне айналды. Жел диірмендері, керісінше, XII-XIII ғасырларда Еуропада кеңінен қолданыла бастады және әлі күнге дейін әлемнің кейбір аймақтарында қолданылады.
XIX ғасырда өнеркәсіптік революцияның дамуымен диірмендер тиімдірек және автоматтандырылды. Су дөңгелектері мен жел диірмендерінің орнына Астықты ұнтақтау үшін бу қозғалтқыштарын қолданатын бу диірмендері құрылды. Бұл жаңа диірмендер тиімдірек болды және астықтың үлкен көлемін өңдей алды, бұл өнімділіктің өсуіне және компаниялардың экономикалық көрсеткіштерінің жақсаруына ықпал етті.
Заманауи диірмендер Астықты ұнтақтау процесін компьютерлік басқару, астықты автоматты түрде тазарту және сұрыптау жүйелері және т.б. сияқты соңғы технологиялармен жабдықталған. Бұл диірмендерге жоғары сапалы ұн өндіруге және өндірісті тиімді басқаруға мүмкіндік береді.
Ұн өндіруден басқа, диірмендер Жарма, таңғы ас және тағамдық қоспалар сияқты басқа өнімдерді өндіру үшін де қолданылады. Диірмендер қағаз, тоқыма және целлюлоза сияқты материалдарды өндіруде де кеңінен қолданылады.
Диірмендер ауыл шаруашылығы мен тамақ өнеркәсібі үшін үлкен маңызға ие, өйткені олар Астықты ұнға және басқа өнімдерге өңдеуді қамтамасыз етеді. Олар сонымен қатар әлемнің көптеген аймақтары үшін экономикалық өсу мен жұмыспен қамтудың маңызды көзі болып табылады.
Сонымен қатар, диірмендер көптеген елдердің мәдени мұрасының маңызды элементі болып табылады. Олардың бірегей архитектуралық шешімдері, сондай-ақ олардың өндірісінде қолданылатын техникалық сипаттамалары мен технологиялары оларды туристер мен тарих пен мәдениетті сүйетіндер үшін қызығушылық тудырады.
Қорытындылай келе, диірмендердің тарихы-бұл қол тас дискілерінен бастап ұн мен басқа да өнімдерді өндіруде маңызды рөл атқаратын заманауи автоматтандырылған диірмендерге дейінгі ұзақ даму жолы. Диірмендер ауыл шаруашылығы мен тамақ өнеркәсібі үшін, сондай-ақ көптеген елдердің мәдени мұрасы үшін үлкен маңызға ие.